Jazz Paardencoaching

Met de ervaring die ik heb opgedaan in het trainersvak is paardencoaching een hele mooie toevoeging om op een andere manier te werken met teams.

Jazz Paardencoaching is door mij, Margriet Bakker, opgericht in 2014. In het dagelijkse leven, ben ik trainer bij een commerciële organisatie en geef daar diverse teamtrainingen op het gebied van communicatie en gedrag.

Ik ben niet het standaard paardenmeisje wat al vanaf jonge leeftijd bezig is met paarden. Sterker nog, ik vond ze altijd eng. Best wel groot, enorme neusgaten en steeds wanneer ik ze wilde aaien zag ik de oren plat naar achteren gaan en zag ik de tanden van dichtbij…

Totdat een vriendin vroeg of ik zin had om mee te gaan paardrijden, 10 lessen. Dus de stoute schoenen aangedaan en toch over mijn angst heen gestapt. Ik werd zo enthousiast dat ik een eigen paard kocht, Jazz, uiteraard met de bedoeling om op haar te rijden.

Maar dat pakte anders uit. Het bleek helemaal niet zo eenvoudig te zijn als ik had gedacht. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat Jazz reageerde op mijn houding en dat was niet altijd positief, zelfs confronterend. Dat liep even anders dan ik had bedacht en op een gegeven moment ben ik gestopt met inrijden. Maar ja, je hebt toch een paard dus je gaat eens verder kijken. Niet in de richting van wat kan ze niet maar juist wat zijn haar kwaliteiten en hoe kun je die inzetten. Daardoor kwam ik terecht bij paardencoaching en heb de training Paardencoach gevolgd bij Wendela den Tonkelaar (Centrum voor Paardencoaching). Vervolgens de verdiepingstrainingen Ik met PK (Paardekracht), Kids met PK en Teams met PK. Daarnaast heb ik een externe training gevolgd bij HorseDream op het gebied van teamtrainingen.

Inmiddels ben ik gecertificeerd paardencoach en aangesloten bij het Centrum voor Paardencoaching. Dit team bestaat uitsluitend uit goed opgeleide paardencoaches die gecertificeerd zijn om met de methode Cognitief Coachen met Paarden te werken. Door diverse bijscholingen en regelmatig intervisie met mijn collega’s zorg ik ervoor dat ik niet stil sta in mijn eigen ontwikkeling. Daarnaast ben ik docent bij het Centrum voor Paardencoaching en geef de basistraining voor aankomende paardencoaches.

Met de ervaring die ik heb opgedaan in het trainersvak is het een hele mooie toevoeging om op een andere manier te werken met teams. Waar zitten de pijnpunten en hoe kun je elkaar weer vinden in de communicatie en samenwerking.